18 November : Current affairs in english for upsc

18 November : Current affairs in english for upsc


18 November 2021 current affairs include all the important questions of today. (Today current affairs in English) If you study them thoroughly (Daily current affairs) then you will cover exams like SSC, GD, Railway, and Banking very easily. (Current affairs in English for UPSC)

18 November : Current affairs in english for upsc :-

1. Which bowler recently announced his retirement from Test cricket?

. China

B. New Zealand

C. Pakistan

D. none of these

Answer – C. Pakistan


2. Who has recently won the 18-year-old Youth Tameez Journalist Award?

. Varatharajan

B. Yaberi Museveni

C. Alka Kande

D. none of these

Answer - Varatharajan


3. When was the Rajasthan Chiranjeevi Nirogi Shivir started recently?

A. 12 November 2021

B. 14 November 2021

C. 16 November 2021

D. none of these

Answer – B. 14 November 2021


4. Recently who has overtaken the US to rank in the list of richest countries?

A. China

B. West Indies

C. Afghanistan

D. none of these

Answer - A. China

Shombi Sharp


5. Recently who has been appointed by the United Nations as the ordinance of the Resident in India?

A. Shombi sharp

B. Bhavya Lal

C. Henry Monese

D. none of these

Answer – A. Shombi Sharp

Today current affairs in english for upsc :-

6. What % has recently reached 5 months the high level of wholesale inflation in October 2021?

A. - 11.55%

B. - 12.54%

C. - 13.53%

D. none of these

Answer – B. – 12.54%


7. When has National Press Day been celebrated recently?

A. 14 November

B. 15 November

C. 16 November

D. none of these

Answer – C. 16 November


8. Recently who has inaugurated Purvanchal Express in Uttar Pradesh?

A. Prime Minister Narendra Modi

B. President Ram Nath Kovind

C. Home Minister Rajnath Singh

D. none of these

Answer – A. Prime Minister Narendra Modi


9. Where has the Osman Center for Fisheries Business been launched recently?

A. Uttar Pradesh

B. Punjab

C. Haryana

D. none of these

Answer – C. Haryana


10. When did the litterateur Hasan Azizul Haq pass away recently?

A. November 2021

B. September 2021

C. October 2021

D. none of these

Answer – A. November 2021

Rapper Ruhaan Arshad


11. Recently who said I am leaving the music industry?

A. Rapper Badshah

B. Rapper Ruhaan Arshad

C. Rapper Honey Singh

D. none of these

Answer – B. Rapper Ruhaan Arshad

Daily current affairs in english for upsc :-

12. Where has male and female massage been banned recently?

A. Guwahati

B. Sri Lanka

C. Japan

D. none of these

Answer – A. Guwahati


13. Recently, Rakesh Jhunjhunwala has ordered how many Max planes?

A. 720

B. 735

C. 737

D. none of these

Answer – C. 737


14. Recently, who has taken the help of Maharashtra Minister Govind to increase the 19 vaccination?

A. Amitabh Bachchan

B. Salman Khan

C. Shatrughan Sinha

D. none of these

Answer – B. Salman Khan


15. Which unicorn has been made in India in the shortest time?

A. Mensa Bread

B. GCF

C. Inflation

D. none of these

Answer – A. Mensa Bread


16. Which highest peak has an 11-year-old girl from Hyderabad climbed recently?

A. Africa

B. Mountain

C. Himalayas

D. none of these

Answer – A. Africa

Prime Minister Narendra Modi


17. Who recently said that development for former Chief Ministers was limited only as far as their home was?

A. Chief Minister Yogi Adityanath

B. Prime Minister Narendra Modi

C. President Ram Nath Kovind

D. none of these

Answer – B. Prime Minister Narendra Modi

Today current affairs in english pdf :-

18. Recently who has announced his team for two matches?

A. Indonesia

B. West Indies

C. Australia

D. none of these

Answer – C. Australia


19. Who recently said that it is a matter of concern that 66 deaths have occurred in 15 days due to Kovid-19?

A. PM of America

B. PM of Himachal

C. PM of Uttar Pradesh

D. none of these

Answer – B. PM of Himachal


20. Recently which government has made petrol cheaper by ₹ 4 and diesel by ₹ 5?

A. Government of Rajasthan

B. Government of Madhya Pradesh

C. UP Government

D. none of these

Answer – A. Government of Rajasthan


21. Recently, which government has started a door-to-door ration scheme?

A. Jharkhand

B. West Bengal

C. India

D. none of these

Answer – B. West Bengal


22. Recently, which government has declared Kaiser-e-Hind as the state butterfly?

A. Odisha

B. Arunachal Pradesh

C. Maharashtra

D. none of these

Answer – B. Arunachal Pradesh

Giriraj Singh


23. Recently who has launched Unique Land Parcel Identification Number?

A. Giriraj Singh

B. Piyush Goyal

C. Gajendra Singh Shekhawat

D. none of these

Answer – A. Giriraj Singh


24. Where has the Rashtra Raksha Samparan Parv been organized recently?

A. Ranchi

B. Jhansi

C. Jaipur

D. none of these

Answer – B. Jhansi


25. Which is the village in the best tourism in Telangana recently?

A. Chandigarh

B. Kozhikode

C. Pochampally

D. none of these

Answer – C. Pochampally

NMDC


26. Whose 64th foundation day was celebrated recently on 15 November 2021?

A. NMDC

B. ASMI

C. ANANDA

D. none of these

Answer – A. NMDC


27. When was the 7th edition of the Indian Ocean Naval Symposium held recently?

A. 13-14 November

B. 14-15 November

 C.15-16 November

D. none of these

Answer- C.15-16 November


28. When will Pakistan host the ICC Champions Trophy recently?

A. 2022

B. 2024

C. 2025

D. none of these

Answer – C. 2025


29. When has World Time Completion Day been celebrated recently?

A. 16 November

B. 17 November

C. 15 November

D. none of these

Answer – B. 17 November


30. When was World COPD Day celebrated recently?

A. 18 November 2021 B. 16 November 2021 C. 17 November 2021 D. none of these Answer – C. 17 November 2021