19 November : Current affairs in english for upsc

19 November : Current affairs in english for upsc


19 November 2021 current affairs include all the important questions of today. (Today current affairs in English) If you study them thoroughly (Daily current affairs) then you will cover exams like SSC, GD, Railway, and Banking very easily. (Current affairs in English for UPSC)


1. What is the rank of India in the latest Global Bribery Risk List recently?

. 84

B. 83

C. 82

D. none of these

Answer – C. 82


2. Who got three new joint directors recently?

A. CBI

B. RBI

C. O B I

D. none of these

Answer – A. CBI


3. Recently which bank has facilitated microcredit in PM Kisan Samman Nidhi?

A. ICICI CI Bank

B. SBI Bank

C. HDFC Bank

D. none of these

Answer – C. HDFC Bank


4. Recently who has tied up with Jaswantpur club to promote Indian football?

A. Cricketer Sidhu

B. Sourav Ganguly

C. Neeraj Chopra

D. none of these

Answer – B. Sourav Ganguly


5. Where has the first Barh Hotel of Indian Railways been inaugurated recently?

A. Mumbai

B. Gujarat

C. Jaipur

D. none of these

Answer - A. Mumbai

SBI


6. Recently who has tied up with YuGo Capital?

A. RBI

B. SBI

C. ICC

D. none of these

Answer – B. SBI


7. Which novelist has passed away recently?

A. Acharya Chatursen

B. Narendra Kohli

C. Bieber Smith

D. none of these

Answer – C. Bielber Smith


8. Which is the 93rd completion date of Lala Lajpat Rai celebrated recently?

A. 15 November 2021

B. 16 November 2021

C. 17 November 2021

D. none of these

Answer – C. 17 November 2021


9. Recently the center has been approved for Sainik Board?

A. Kashmir

B. Ladakh

C. Bikaner

D. none of these

Answer – B. Ladakh

Today current affairs in english for upsc :-

10. Which Union Minister recently inaugurated the Delhi TRIFED Aadi Mahotsav?

A. Arjun Munda

B. Rajnath Singh

C. Amit Shah

D. none of these

Answer – A. Arjun Munda

Mobile


11. The provision of which services has been approved in the aspirational districts recently?

A. Wireless

B. Mobile

C. GPS

D. none of these

Answer – B. Mobile


12. When has World Pancreatic Cancer Day been celebrated recently?

A. 10 November 2021

B. 11 November 2021

C. 12 November 2021

D. none of these

Answer – A. 10 November 2021


13. Which team has won the Asian Archery Championship recently?

A. Indian Female Compound Team

B. Cricket team

C. Indian Mail Compound Team

D. none of these

Answer – C. Indian Mail Compound Team


14. Recently who has covered the Securities and Exchange Board of India?

A. B C D I

B. UNI

C. SEBI

D. none of these

Answer – C. SEBI


15. Recently, how many athletes have been given the first institutional award by Asians?

A. 242

B. 245

C. 246

D. none of these

Answer – C. 246

Jupiter


16. Recently, Indian scientists have discovered which star and called it a big planet?

A. Venus

B. Jupiter

C. Mars

D. none of these

Answer – B. Jupiter


17. Recently who has participated in the 21st IORA Annual Council of Ministers meeting?

A. India

B. America

C. Pakistan

D. none of these

Answer - A. India


18. Recently, the Chief Minister of which state has inaugurated 135 more converted schools?

A. Odisha

B. West Bengal

C. India

D. none of these

Answer – A. Odisha


19. Recently MPL signed with whom to set up a Sports Development Center?

A. Tamil Nadu

B. Telangana

C. Madhya Pradesh

D. none of these

Answer – B. Telangana

Daily current affairs in english for upsc :-

20. Recently, the Enforcement Directorate has given Chief Sanjay Mishra a chance of extension of service for how many years?

A. 4 years

B. 2 years

C. 1 year

D. none of these

Answer – C. 1 year

Deepak Chahar


21. Recently who has won a one lakh award for the spin reaction after taking a wicket?

A. Virat Kohli

B. Ishant Sharma

C. Deepak Chahar

D. none of these

Answer – C. Deepak Chahar


22. Who is the player who has done MBA from India recently?

A. Venkatesh Iyer

B. Dhoni

C. Rakesh Sharma

D. none of these

Answer – A. Venkatesh Iyer


23. Who was recently seen talking to his sister during fielding?

A. Virat

B. Polarization

C. Chahar

D. none of these

Answer – C. Chahar


24. Recently who beat New Zealand and made the record of winning most matches while converting in T20 cricket?

A. Afghanistan

B. India

C. Indonesia

D. none of these

Answer – B. India


25. Recently who has introduced 6 action points for cleaning the Yamuna?

A. Rajnath Singh

B. Narendra Modi

C. Kejriwal

D. none of these

Answer – C. Kejriwal


26. Recently who has released the ranking of batsmen after T20 World Cup 2021?

A. ICC

B. SBI

C. RBI

D. none of these

Answer – A. ICC

New Zealand


27. Recently against whom did the Indian playing XI for the first T20 come out?

A. New Zealand

B. India

C. West Indies

D. none of these

Answer – A. New Zealand


28. Recently in the year 2021, the NRIs were said to send 87 billion rupees?

A. Reserve Bank

B. World Bank

C. Co-operative Banks

D. none of these

Answer – B. World Bank


29. Recently who has approved the Kovid-19 vaccine Covishield - Covaccine?

A. China

B. Iran

C. New Zealand

D. none of these

Answer – C. New Zealand


30. Which bank has recently unveiled the mobile app Indus Merchant?

A. HDFC Bank

B. IndusInd Bank

C. Axis Bank

D. none of these

Answer – B. IndusInd Bank