21 November : Current affairs in english for upsc

21 November  Current affairs in english for upsc


21 November 2021 current affairs include all the important questions of today. (Today current affairs in English) If you study them thoroughly (Daily current affairs) then you will cover exams like SSC, GD, Railway, and Banking very easily. (Current affairs in English for UPSC)

21 November : Current affairs in english for upsc :-

1. Recently who is ranked first in IPS Smart Policing Index 2021?

A. Uttar Pradesh Police

B. Madhya Pradesh Police

C. Andhra Pradesh Police

D. none of these

Answer – C. Andhra Pradesh Police


2. Recently that government has partnered with World Food Program WFP?

A. Government of Meghalaya

B. MP Government

C. UP Government

D. none of these

Answer – A. Government of Meghalaya


3. When has World Children's Day been celebrated recently?

A. 18 November 2021

B. 19 November 2021

C. 20 November 2021

D. none of these

Answer – C. 20 November 2021


4. Recently who has got the Guinness World Record for the construction of the highest motor well road?

A. Bro

B. Nitin Gadkari

C. Road Minister

D. none of these

Answer – A. Bro


5. Recently who has become Mrs. India World Wide Queen?

A. Sania Mirza

B. Pooja Bidlani

C. Deepika Thakur

D. none of these

Answer – B. Pooja Bidlani


6. Where was India's first 3D eye surgery recently inaugurated?

A. Mumbai

B. Chennai

C. Kolkata

D. none of these

Answer – B. Chennai


7. When has Women's Entrepreneurship Day been celebrated recently?

A. 19 November 2021

B. 20 November 2021

C. 17 November 2021

D. none of these

Answer- A. 19 November 2021


8. Where has the first air pollution roti tower of UP been inaugurated recently?

A. Haryana

B. Punjab

C. Noida

D. none of these

Answer – C. Noida


9. Where recently the world's most sophisticated m.r.i. Has the facility been opened?

A. Manesar

B. Brunei

C. Italy

D. none of these

Answer – A. Manesar


10. When was the National Newborn Week celebrated recently?

A. 14 - 20 November

B. 15 - 21 November

C. 16 - 22 November

D. none of these

Answer - B. 15 - 21 November

Daily current affairs in english for upsc:-

11. To whom did CCRAS transfer the pharmaceutical technology of 46 companies recently?

A. covid-19

B. AYUSH-64

C. A B both

D. none of these

Answer – B. AYUSH-64


12. When did NGO Pratham get the Indira Gandhi Award recently?

A. 2021A. 2021

B. 2020

C. 2019

D. none of these

Answer – A. 2021


13. Recently Prime Minister Modi inaugurated said many development projects?

A. UP Lucknow

B. Uttarakhand

C. UP Mahoba

D. none of these

Answer – C. UP Mahoba


14. Recently with whom did IPSC First Bank partner for fuel payment using FASTag?

A. HPCL

B. HD F C

C. ICICI

D. none of these

Answer – A. HPCL


15. Who recently discovered 8 rare stars hotter than the Sun?

A. Satellite

B. NCRA Astronomy

C. space scientist

D. none of these

Answer – B. NCRA Astronomy


16. Which scheme has been launched by the Union MSME Minister Narayan Rane recently?

A. S C L C S S

B. LIC

C. NCRA

D. none of these

Answer – A. S C L C S S


17. Where has the second phase of the Red Light On Car Off campaign started recently?

A. Delhi

B. in Mumbai

C. in Dubai

D. None of these

Answer – A. In Delhi


18. Where recently the player AB de Villiers announced his retirement from all forms of cricket along with?

A. South Africa

B. West Indies

C. Nagaland

D. none of these

Answer – A. South Africa


19. Who will get the personality award recently?

A. Hema Malini, Dharmendra

B. Hema Malini, Shatrughan Sinha

C. Hema Malini, Prasoon Joshi

D. none of these

Answer – C. Hema Malini, Prasoon Joshi


20. When has National Unity Day been celebrated recently?

A. 19 November 2021

B. 20 November 2021

C. 21 November 2021

D. none of these

Answer – A. 19 November 2021

Today current affairs in english for upsc:-

21. When has the World Antimicrobial Awareness Week been observed recently?

A. 19 - 25 November

B. 18 - 24 November

C. 17 - 23 November

D. none of these

Answer - B. 18 - 24 November


22. Recently, how many controversial crops will the government cancel?

A. 6

B. 9

C. 3

D. none of these

Answer – C. 3


23. Who will host the ICC Under-19 Men's Cricket World Cup recently?

A. New Zealand

B. Australia

C. West Indies

D. none of these

Answer- C. West Indies


24. Recently, which Indian Army has been handed over the electronic warfare shoot power by Prime Minister Modi?

A. Navy

B. Army

C. Air Force

D. none of these

Answer - A. Navy


25. When has the 193rd birth anniversary of Rani Laxmibai been celebrated recently?

A. 19 October 2020

B. 18 November 2021

C. 19 November 2021

D. none of these

Answer – C. 19 November 2021


26. Where has the Prime Minister recently laid the foundation stone of Ultra Mega Solar Park?

A. Jhansi

B. Kashi

C. Prayagraj

D. none of these

Answer – A. Jhansi


27. Who has recently handed over the Made in India combat helicopter to the Air Force in Jhansi?

A. Ramnath Kovind

B. Narendra Modi

C. Yogi Adityanath

D. none of these

Answer – B. Narendra Modi


28. Recently where will the Indira Marathon be organized on 19 November 2021?

A. Indore

B. Prayagraj

C. Punjab

D. none of these

Answer – B. Prayagraj


29. When was the recently declared Dang 100 percent organic farming district of Gujarat?

A. 17 November 2021

B. 18 November 2021

C. 19 November 2021

D. none of these

Answer – C. 19 November 2021


30. Recently who decided to cancel three disputed crops?

A. Yogi Adityanath

B. Rajnath Singh

C. Narendra Modi

D. none of these

Answer – C. Narendra Modi